Ægtepagt: Skal, skal ikke?

kvindelig advokat

Når de allerfleste par bliver gift i Danmark, så er det med troen på og håbet om, at de skal leve alle deres dage sammen. Som vi dog ved fra statistikkerne, så går det dog desværre ikke helt sådan for mange af dem. I 2015 var raten for skilsmisser mellem par af hvert sit køn oppe på 48 %. Når den barske virkelighed nu engang ser ud som den gør, er det mest fornuftige at tage udgangspunkt i den og ikke i en rosenrød fantasi. Hvis det kan ske for naboen, kan det også ske for dig. Hvis du vidste, at sandsynligheden for, at alle husene på den vej, du bor på, havde en 48 % risiko for at brænde ned til grunden, ville du så ikke også få tegnet en brandforsikring? Der er ikke noget galt i at være forberedt på det værst tænkelig scenarium. Det er kun, hvis man begynder at lægge mere i det, at der kan opstå problemer, misforståelser og sårede følelser. Derfor er det også vigtigt med ærlighed i mellem parterne før ægteskabet. Hvad gør man, hvis det utænkelig en dag skulle ske og en skilsmisse stå og banker på døren? Hvordan ville man da få delt sine ejendele og værdier? 50/50? Eller er der mere komplicerede faktorer i spil?

Tip: Kvikadvokat kan hjælpe dig med din ægtepagt.

Få en ægtepagt, hvis…

…den ene eller begge parter ønsker at omgå loven, der ellers foreskriver en ligedeling af parrets værdier og formue. Hvis man ønsker, at en del eller hele ens egen formue ikke skal indgå i den ligedeling, så skal man ikke tøve et sekund med en oprettelse af ægtepagt. Det kan virke kynisk og selvisk ved første øjekast, men der kan være masser af ganske sympatiske grunde til, at man ønsker dette. Hvis den ene ægtefælle for eksempel arver en stor sum penge, der er tiltænkt til uddannelse af ham eller hende selv og hans eller hendes børn, så har det sikkert ikke været den afdødes tanke, at arvingens potentiel eks skulle få halvdelen at bruge på at få sig installeret i en ny lejlighed med en ny kæreste. Der kan også være situationer, hvor en deling af boet ville gøre, at den ene part for eksempel ikke ville have råd til at blive boende på sin 100 år gamle slægtsgård, fordi han eller hun skulle dele alting lige med sin tidligere ægtefælle. Der er masser af eksempler på, at nogle helt ”fair” og legitime grunde (andet end at holde på sit eget, fordi det er ens eget) kommer i spil. Selv, hvis man har ønsket om netop at kunne bibeholde det fulde ejerskab over en formue, man har bygget sig i gennem årene, så er det også okay. Så længe, man er åben og ærlig over for sin partner, så kan han eller hun selv vurdere, om det er nogle vilkår, han eller hun er villig til at acceptere.

Få IKKE en ægtepagt, hvis…

…I begge ønsker, at alting skal fordeles ligeligt ved et eventuelt brud. Hvis I ønsker at dele sol og vind lige, så rør endelig ikke en finger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
*